• Vardagar: 08.00 – 17.00
  • Lunchstängt: 12.00 – 13.00 (Mån-Fre)

RotbehandlingRotbehandling

Skicka en Bokningsförfrågan

I tandens mitt finner man pulpan, tandens nerv. Denna nerv sträcker sig ned genom tandens rötter och ut i käkbenet. Om en tand utav någon anledning dött ut eller om karies nått sig in till pulpan och orsakat inflammation eller infektion behöver nerven tas bort och tanden rotfyllas. Detta för att man ska kunna behålla tanden utan att infektionen sprider sig vidare.

Hur går behandlingen till?

En rotbehandling brukar oftast vara cirka 2timmar. Man börjar med att rengöra tandkronan genom att borra bort den infekterade tandsubstansen. Sedan öppnar man upp tanden för att rengöra rotkanalerna med smala filar och spola rent med bakteriedödande vätska.

Tandläkaren har kontroll med hjälp av att ta nya röntgenbilder under behandlingens gång för att vara säker påatt hela rotkanalen blir ren och fri från bakterier.

När rengöringen är klar fylls rotkanalen med speciella gummispetsar och rotfyllningscement.

Hur mår man efteråt?

Det är vanligt med övergående smärta efter behandlingen men det brukar oftast räcka med vanliga värktabletter för att lindra smärtan. Hjälper inte de vanliga värktabletterna får man kontakta sin tandläkare.

Vad är nästa steg?

Efter en rotfyllning måste man reparera den tandsubstans som förvunnit när nerven togs bort. Det finns olika alternativ för detta som diskuteras med din tandläkare. Vanligtvis rekommenderar vi att man sätter dit en porslinskrona med en pelare för att stärka tanden. Du kan läsa mer om porslinskronor och broar här.

Före- och efterbild tagen på patient från Family Dental Care Kungsholmen.

Luckor på båda sidor ersätts med implantat.

Supernöjd med mitt besök! Lugn och pålitlig tandläkare. Superbra service genom hela besöket. Rena och fina lokaler. Rekommenderas!

Play for Sound

Close | X
Close | X